Piipitystä napapiiriltä


Desert Planet: Turbo Tellytunes
(Desertplanet.com)


Rovaniemen rokkarit Jari Mikkola ja Jukka Tarkiainen vaihtoivat tyystin musiikillista suuntaa muutama vuosi sitten. Greenhouse A.C.:sta ja Jalla Jallasta tutut miehet ottivat nimekseen Desert Planet ja samalla äkäinen kitarasahaus muuttui 1980-lukulaiseksi tietokonepelipopiksi.

Desert Planet tekee musiikkia ajalta, jolloin Commodore 64 oli kylän kovin rauta ja 8-bittinen piipitys tahditti pikseliukkojen ja kömpelöiden avaruushirviöiden hurjaa kamppailua maailmanherruudesta. Hyvin nostalgista, aika hauskaa, mutta ei kotikuuntelussa ehkä kaikkein kestävintä musiikkia.

Kaksi ensimmäistä Desert Planet -levyä ilmestyivät Spinefarmin Odor-alamerkillä, nyt kaksikko on siirtynyt tai siirretty julkaisemaan levynsä itse. Ei ihme, sillä todellisesta marginaalitavarasta on kyse, ainakin musiikkia normaalissa cd- muodossa jaeltaessa.

Silti Desert Planet tekee myös musiikkia massoille, sillä yhtyeen ensimmàisen albumin Asteroid Hopper -nimiraita on soinut Kiinan markkinoilla julkaistussa Space Ranger -kännykkäpelissà. Euroopassa Desert Planetin tahdittama tasohyppely julkaistaan myöhemmin tänä syksynä.

Kahdella ensimmäisellä levyllään Desert Planet liikkui vanhojen tietokonepelien maailmassa. Yhtyeen hauskankömpelö elektroninen pop ja etenkin internetin välityksellä laajalle levinneet videot ovat tuoneet Desert Planetille arvostusta ja kohtuullista kuittimainetta ympäri maapallon piireissâ, joissa ymmärretään halpojen syntikkasoundien, 8-bittisten videopelien ja vanhojen tietokoneiden ja tietokonemusiikin päälle.Turbo Tellytunes on musiikkia kuvitteellisiin elokuviin ja televisiosarjoihin. Aloitusraitaja samalla koko levyn ilmeisin hitti Retum of the Ninja Droids on yhtyeen oman ilmoituksen mukaan tarkoitettu sci-fi elokuvaan, kun taas kakkosraita Cherokee on puolestaan sävelletty teemalla Western Movie Soundtrack Disco Mix.

Levyn hulvattomin raita Fumbler on musiikkia piirroselokuvaan ja Adult Shuttlen sävellystyössä innoittajana on ollut aikuisviihde. Elektronisen kuosinsa saavat myös kauhu ja autoin suoritetut takaa-ajokohtaukset. Levyn päättää suureellinen ja jopa huimaa otsikkoaankin arvoituksellisempi The Legend ofthe Missing Glove, mikäli suureellisuudesta voidaan tämän kaltaisessa elektronisessa hassuttelussa edes puhua.

Tv- ja elokuvateemastaan huolimatta Turbo Tellytunes tuntuu ja kuulostaa pelimusiikilta. Lännensankareiden ja Ritari Âssien sijasta mieleen piirtyy karkeita avaruusaluksia. Etenkin Return of the Ninja Droids on raita, joka olisi oikean pelin yhteydessä noussut takuuvarmaksi hitiksi 1980-luvulla. Voi nousta vielâkin jonkin retrohenkisen pelin kylkiäisenä.

Turbo Tellytunes on elektronisen hömppädiskon, Jarre-parodian ja Kraftwerkin preussilaisen marssin omintakeinen yhdistelmä. Se kurkottaa kuuseen, ja kopsahtaa usein katajaan, mutta tarkoituksella. Nyt liikutaan planeetalla, jossa melodiat ovat kepeitä ja kömpelyys ja soinnillinen askeesi hyveitä.

Marko Sirviö,
KALEVA PETO-liite 28.10.04
Don´t leave the Mouse